MENU

SHAH ALAM, 1 SEPT: Pulau Indah bakal memiliki galeri warisan (mini muzium) sendiri menempatkan pelbagai koleksi sejarah sebagai tarikan terbaru di kawasan itu.

Pegawai Penyelaras DUN Pelabuhan Klang, Azmizam Zaman Huri berkata, galeri terbabit menggunakan bangunan balai raya terawal dibina sejak 1974 di situ sebagai tapak.

 

Katanya, seni bina asalnya masih dikekalkan, namun ruang dalaman diubah suai dan ditambah baik bagi mewujudkan suasana galeri sejarah.

“Selepas melalui beberapa siri perbincangan, impian saya juga Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Perigi Nanas, Pulau Indah untuk menyiapkan Galeri Warisan Pulau Indah (Muzium Mini) tercapai.

“Di sini akan ditempatkan bahan sejarah Pulau Indah yang asalnya dipanggil Pulau Lumut untuk tatapan generasi akan datang.

PULAU INDAH 1

“Tahniah kepada JKKK dipengerusikan Tok Zulkifli Abdul Wahab bersama ahli jawatankuasanya yang bertungkus lumus menyiapkan galeri ini,” tulisnya di Facebook.

Pada masa sama, Azmizam mengalu-alukan orang ramai terutama penduduk Pulau Indah untuk menyumbang bahan sejarah berkenaan kawasan itu bagi menambah koleksi sedia ada.

Beliau berkata, galeri itu akan terus diperbaiki dari masa ke masa bagi memastikan tradisi Pulau Indah kekal terpelihara.

“Jika sudah siap sepenuhnya, galeri ini akan dibuka kepada orang ramai yang ingin datang melawat,” katanya.

-AA-

 

Sumber : https://selangorkini.my/2016/09/pulau-indah-bakal-miliki-mini-muzium/

Last Updated: Thursday, 21 March 2024 - 11:56am