MENU

SHAH ALAM, 17 MEI: Majlis Perbandaran Klang (MPK) menyita dua premis perniagaan termasuk milik warga asing yang beroperasi tanpa lesen di beberapa lokasi sekitar Klang semalam.

MPK dalam kenyataan hari ini berkata tindakan dilakukan itu hasil pemeriksaan di Pasar Pagi Jalan Selampit Klang Jaya, Pangsapuri Arista Bandar Parkland dan Sekitar Bandar Sultan Suleiman.

“Satu premis warga asing di Pangsapuri Arista disita mengikut UUK 3 iaitu Undang-Undang Kecil Pelesenan Tred Perniagaan dan Perindustrian kerana berniaga tanpa lesen.

“Manakala satu lagi premis di kawasan Bandar Sultan Suleiman disita kerana tiada lesen perniagaan namun menjual ayam hidup di dalam premis. Dua premis lain dikompaun kerana melakukan halangan di kaki lima,” katanya.

Katanya, dalam pemeriksaan di Pasar Pagi Jalan Selampit pula mendapati lima penjaja berniaga tanpa lesen dan tindakan sitaan dilakukan terhadap barang perniagaan dan sebuah van di bawah peruntukan Undang-Undang Kecil UUK 3 Penjaja (MPK) 2007.

“Sitaan barang perniagaan dilakukan di bawah UUK 3 PTPP (MPK) 2007 terhadap satu premis milik warga asing di Jalan Sultan Abdul Samad 40, yang yang didapati tidak mempunyai lesen,” katanya.

Sumber : SelangorKini 
Link : https://selangorkini.my/2020/05/mpk-sita-premis-niaga-warga-asing-tanpa-lesen/

Kemaskini Terakhir: Jumaat, 25 September 2020 - 9:24pm